در دنیای امروز، دسترسی به اطلاعات و نوتهایمان در هر جایی و هر زمانی از اهمیت بالایی برخوردار است. ابسیدین یکی از ابزارهای قدرتمند برای یادداشتبرداری و مدیریت دانش است که به صورت پیشفرض فایلها را در کامپیوتر کاربر ذخیره میکند. چالش اصلی در دسترسی به این دادهها از دستگاههای مختلف است. وقتی که میخواهید از این یادداشتها در موبایل خود دسترسی داشته باشید. در این پست به شما توضیح خواهم داد چگونه میتوانید با استفاده از افزونه “Remotely Save” و پلتفرم لیارا، قابلیت سینک را در ابسیدین با کمترین هزینه فعال کنید.
پیش از هر چیز توصیه میکنم این آموزش را با یک والت (Vault) تستی انجام دهید و وقتی از والت خودتان نسخه پشتیبان تهیه کردید این افزونه را فعال کنید.
قدم اول: راهاندازی لیارا
لیارا یک سکوی ابری است که قابلیتهای زیادی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. گام به گام فعالیتهای زیر را انجام دهید:
- ایجاد حساب کاربری در لیارا: اگر تا به حال حساب کاربری در لیارا نداشتهاید، ابتدا یک حساب ایجاد کنید. در ابتدای باز کردن حساب ۱۰۰ هزار تومان اعتبار به شما تخصیص پیدا میکند.
- راهاندازی یک فضای ذخیره سازی ابری: به بخش ذخیره سازی ابری بروید و یک باکت ایجاد کنید. برای باکت جدید خودتان یک اسم انتخاب کنید. این اسم اهمیت زیادی ندارد و مساوی اسم والت شما در ابسیدین نیازی نیست باشد.
- ایجاد کلیدها: پس از راه اندازی یک فضای ذخیره سازی ابری به بخش تنظیمات باکت بروید و یک کلید برای باکتی که ساختید بسازید. از آنجایی که این کلیدها فقط یکبار به شما نمایش داده میشوند، آنها را در جایی ذخیره کرده و سپس پنجره را ببندید.
- تنظیمات: به بخش تنظیمات برگردید و bucket و api endpoint را کپی کنید.
- در انتها شما باید این چهار اطلاعات را داشته باشید:
- bucket name
- api endpoint
- access key
- secret key
قدم دوم: نصب و پیکربندی افزونه “Remotely Save” برای سینک ابسیدین
- ابتدا، افزونه “Remotely Save” را از مخزن افزونههای ابسیدین نصب کنید.
- پس از نصب، لازم است تا افزونه را پیکربندی کنید. در تنظیمات افزونه، باید مقادیری که از لیارا گرفتیم را اینجا وارد کنیم. در بخش region این مقدار را وارد کنید: “us-east-1”
- بعد از وارد کردن مقادیر دکمه check connectivity را بزنید و تست کنید که اتصال برقرار میشود یا خیر.
- پس از اتصال درست، دستور remotely save را از طریق command palette ران کنید. طبیعتا برای بار اول زمان بیشتری نیاز است.
- برای سینک شدن بین گوشی کافیست در گوشی یک والت جدید بسازید و همین اقداماتی که در بخش پیکربندی افزونه remotely save انجام دادید را آنجا انجام دهید. پس از سینک شدن همه فایلهای شما در اختیارتان خواهد بود.
افزونه Remotely Save چطور کار میکند؟
فرآیند سینک در این افزونه بررسی تاریخ آخرین تغییر فایل است. در ابسیدین هر وقت یک فایل را تغییر می دهید تاریخ last modified تغییر میکند. این افزونه با مقایسه این زمان با سرور متوجه تغییرات میشود و نسخه جدید را جایگزین قبلی میکند. با این توضیح احتمالا نگاه بهتری به امکانات افزونه خواهید داشت. البته راههای آزمایشی جدیدی به افزونه اضافه شده است که میتوانید آنها را هم امتحان کنید.
توضیح برخی تنظیمات افزونه:
در قسمت Basic Settings تنظیماتی دارد که کاربردی است و پیشنهاد میکنم حتما به آنها هم نگاهی بیاندازید:
- رمزنگاری (ٍEncryption): میتوانید با تعریف کردن یک پسورد فایلها را رمزنگاری کنید. حالا دیگر لیارا یا هر تامینکننده فضای ذخیرهسازی ابری دیگری که میخواهید استفاده کنید فایلهای شما برایش بدون رمز معنایی ندارد. بنابراین حتما توصیه میشود که یک رمز تعریف کنید. طبیعتا این اقدام سرعت انتقال و دریافت را تحت تاثیر قرار میدهد.
- اتوران (Schedule for autorun): میتوانید تنظیم کنید که از هر یک دقیقه یک بار تا هر سی دقیقه یک بار فرآیند سینک را انجام دهد. طبیعتا هر چه زمان کمتری باشد دیتای بیشتری را ذخیره میکنید و سرعت بیشتری را هم از دست میدهید.
- ران شدن زمان باز شدن(Run on startup automatically): توصیه میکنم حتما این گزینه را فعال کنید. وقتی والت را باز میکنید افزونه فعال شده و فرآیند سینک را انجام میدهد.
- سینک شدن در زمان سیو(Sync on save): افزونه این قابلیت را دارد که هر چند ثانیه چک کند و فایلهای سیو شده جدید را جایگزین کند. این قابلیت حجم پردازشی بیشتری دارد و میتواند باتری را تحت تاثیر قرار دهد.
- نادیده گرفتن فایلهای حجیم (Skip large files): میتوان فایلهای حجیم را سمت سیستم ذخیرهسازی ابری نفرستاد و فقط این فایلها در لوکال باشند.
لازم به توضیح است که افزونه از حالتهای دیگر ذخیرهسازی هم پشتیبانی میکند. میتوان از Dropbox و Onedrive و روش Webdav هم استفاده کرد. ولی به نظرم بهترین حالت همین حالت S3 است و سرعت آن در اینترنت نامساعد ایران بهینهترین حالت است. - سینک شدن فولدر پلاگینها (Sync Config Dir):برای سینک شدن پلاگینها باید فولدر .obsidian هم سینک شود. به طور پیشفرض افزونه این کار را انجام نمیدهد. برای فعالسازی لازم است گزینه «Sync Config Dir» را فعال کنید.
چند نکته پایانی
- امنیت: اطلاعاتی که در بخش تنظیمات افزونه وارد کردید اطلاعات رسیدن به فایلهای شماست. بنابراین در حفظ این اطلاعات دقت به خرج دهید. حواستان باشد که باکت به صورت خصوصی در لیارا هاست شود و دسترسی عمومی به باکت وجود نداشته باشد. حواستان به فایل data.json افزونه باشد. این فایل حاوی تنظیمات شماست و با هیچکس به اشتراک نگذارید.
- نسخه پشتیبان: همیشه از دادههای خود پشتیبان تهیه کنید. حتی اگر از قابلیتهای سینک استفاده میکنید، داشتن یک نسخه پشتیبان از دادهها میتواند در مواقع ضروری بسیار حیاتی باشد. در بازههای زمانی مختلف از فایلهایتان نسخه پشتیبان بگیرید تا همیشه خیالتان راحت باشد.
- هزینهها: لیارا تا ۲.۵ گیگابایت رایگان است. بیش از این مقدار حجم باید مبلغ بیشتری را پرداخت کنید. البته که برای فایلهای متنی با حجم چند کیلوبایتی این میزان حجم بسیار عالیست و طبیعتا فایلهای با حجم بالاتر هزینهی بیشتری را هم به شما تحمیل میکنند.
- جایگزینهای لیارا: خوشبختانه لیارا تنها ارائه دهنده S3 در ایران نیست. اگر مایل بودید با جستجو در اینترنت میتوانید ارائهدهندگان دیگری نظیر ابرآروان یا پارس پک یا هاستایران پیدا کنید.
روش شما برای سینک کردن ابسیدین چیست؟ آن را از طریق کامنتهای این پست یا انجمن کارفکر مطرح کنید.
- ۱ نرم افزار ابسیدین (Obsidian) چیست؟
- ۲ چطور در ابسیدین یادداشتهای خود را دستهبندی کنیم؟
- ۳ چطور قابلیت سینک در ابسیدین را با کمترین هزینه فعال کنیم؟
- ۴ راهنمای استفاده از افزونه Templater در ابسیدین؛ چطور در ابسیدین حرفهای یادداشت بسازیم؟
- ۵ معرفی پلاگین کاربردی در ابسیدین؛ QuickAdd راهکاری برای مدیریت خودکار یادداشتها
- ۶ افزونه تقویم فارسی ابسیدین؛ بهترین ابزار گزارشنویسی روزانه برای یک ایرانی